Kundeservice

+45 3841 0344
Mandag-torsdag kl. 8.30-18.00
Fredag kl. 8.30-15.00

10 ting du skal huske når du flytter til udlandet

Få et overblik over hvad man skal huske og være opmærksom på når man vælger at flytte til udlandet

27. august 2014
10 ting du skal huske når du flytter til udlandet

I forbindelse med en udlandsflytning er der meget at se til og man kan hurtig komme til at overse noget vigtigt. Vi har listet 10 ting som man skal huske i forbindelse med sin udlandsflytning. 

 

Working 1_thumb 1 Husk at flytte adresse inden du er flyttet.

 

Hvis du flytter til udlandet i mere end seks måneder, skal du altid huske at melde din flytning inden du flytter ud af landet. Flytningen skal meldes til den kommune du flytter fra, dette kan gøres på Borger.dk. Dette er vigtig da de offentlige myndigheder skal vide hvor du opholder dig når du er væk i længere tid, dette kan nemlig have betydning, hvis du fx modtager offentlige ydelser eller hvis de har brug for at komme i kontakt med dig.

 

Arbejde _thumb 1 Skal du arbejde i udlandet?

 

Når man flytter til et EU/ EØS land (alle EU lande, samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz) får man ofte flere fordele end hvis man vælger at flytte til et land udenfor EU.  Her er det fx ikke nødvendigt at søge om ophold- og arbejdstilladelse, dette får man automatisk. Hvis du flytter til et land udenfor EU skal du tjekke hvilke regler der gælder for det pågældende land og om der kræves arbejdstilladelse.

 

Signature 2_thumb 1 Skal du søge visum?


Hvis du flytter til et land udenfor EU, er det vigtigt at undersøge om dit rejsemål kræver at du har et visum når du er dansk statsborger. Man kan på udenrigsministeriet se en oversigt over udenlandske visumregler for danskere.

Udover dette er det også en god idé at undersøge om dit rejseland har nogle særlige krav til danske pas. Her anbefales det at dit pas er gyldigt i 6 måneder udover din rejselængde. Hvis man skal bo i udlandet på ubestemt tid, er det vigtigt at undersøge hvilke regler der gælder.

 

Medicin _thumb 1 Tager du regelmæssigt medicin?

 

Det er individuelt hvilke regler, lande har ang. indførsel af medicin og de kan kræve at få en forklaring på hvorfor du rejser med medicin. Her skal man have en medicinattest med, så man kan dokumentere at man har brug for det.

Medicin med euforiserende stoffer skal man være særlig opmærksom på, da stofferne har misbrugspotentiale. Man har selv ansvar for at undersøge det pågældende lands regler, dette kan gøres på landets ambassade i Danmark.

Har man brug for regelmæssig medicin, skal man snakke med sin læge, så man kan få udskrevet flere recepter på en gang, så man har til længere tid. Hvis man vil sende medicin med posten fx fra DK til udlandet er det vigtigt at undersøge hvilke regler der gælder for landet, så det ikke bliver taget i tolden.

 

 Injection _thumb 1Har du brug for vaccinationer?


Skal du flytte til et land udenfor EU, kan der være chance for at du skal vaccineres imod nogle bestemte sygdomme. Her er det ofte at man skal have flere omgange af samme vaccination og det er derfor vigtigt at man går i gang i god tid. Tag kontakt til din læge og find ud af hvilke vaccinationer der evt. er aktuelle for dig.

 

Hospital 3_thumb 1 Har du styr på sygesikring?


Når du flytter til udlandet er du ikke længere dækket af de danske sygesikringsregler. Hvis du flytter til et EU / EØS land er du dækket af det blå sygesikringskort, hvilket vil sige at du får ret til samme behandling som borgerne i det pågældende land. Her skal man være opmærksom på at man er dækket forskelligt afhængig af hvilket land.

For at være sikker på at undgå egenbetaling er det en god idé at tegne en rejseforsikring hos ens forsikringsselskab, samt få informationer og råd om hvilke muligheder der er.  

 

Animal _thumb U . BaggrundHar du kæledyr?


Har du kæledyr som skal flytte med til udlandet er der nogle regler man skal have styr på inden man flytter. Det er her en god idé at konsultere med en dyrlæge i god tid inden flytningen, da det kan kræves at dyrene får vaccinationer, samt tid til at få ordnet dokumenter som kan tage tid at få. Der gælder særlige regler for privat ind - og udførsel af kæledyr, disse regler kan findes på fødevarestyrelsens hjemmeside.

 

Penge _thumb 1 Flytning af bank


Når man flytter til udlandet vil det være naturligt at man vil oprette en bankkonto i det pågældende land. Her vil der være flere ting man skal overveje i denne forbindelse fx hvis man skal til at tjene penge. Her skal man bl.a. undersøge hvilke skatteregler der gælder i det pågældende land og om man stadig indbetale til pension osv. For at få svar på dette skal man tage fat i sin bankrådgiver som kan hjælpe dig med at finde frem til muligheder og de optimale løsninger.

 

Application 5_thumb 1 Husk vigtige papirer


Husk altid at have dine vigtige papirer og dokumenter med dig når du flytter til udlandet, samt en kopi. Dette kan foruden et gyldigt pas være opholdstilladelse, medicinattest, vaccinationskort, eksamensbevis, CV mm. Her er det også vigtigt at man får oversat dokumenterne til landets sprog eller til et sprog de vil kunne forstå. Dette er vigtigt, hvis du skal kunne dokumentere noget.

 

Flytning _thumb 22 Vælg et internationalt flyttefirma


Når man skal flytte over landets grænser gælder der forskellige regler afhængig af hvilket land man skal flytte til. Her skal man tænke på toldregler, forsikringer, vejafgift mm. Dette kan hurtigt blive uoverskueligt og det vil derfor være nemmest at finde et internationalt flyttefirma, som har styr på disse regler. Et flyttefirma har styr på flytning af dine ejendele og er erfarne med at transportere dine ting mest forsvarligt og hensigtsmæssigt.